Winnaars bekend op donderdag 16 januari

Genomineerden sportverkiezingen 2019

De genomineerden voor de jaarlijkse Urker sportverkiezingen zijn bekendgemaakt door het bestuur van de organiserende stichting. Op donderdag 16 januari worden de winnaars tijdens een feestelijke avond bekend gemaakt.

Sportman

  1. Triatleet Johannes Hemelrijk kende een bijzonder jaar. Hij pakte een tweede plek overall op de Olympische afstand in Heerenveen, werd derde in zijn leeftijdscategorie op de halve afstand van de Challenge Almere-Amsterdam en pakte een zesde plek overall op de halve afstand van de triatlon in Emmeloord.
  2. Darter Geert Nentjes ging in 2019 verder waar hij in 2018 was gebleven. Hij maakte zijn debuut in de PDC Pro Tour, won twee toernooien in de PDC Development Tour, gooide in 2019 drie negendarters en plaatste zich net als in 2018 voor het WK. In London werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld door de Belg Kim Huybrechts.
  3. Basketballer Bart van Schaik speelde zijn tweede seizoen als prof bij Landstede in Zwolle. Met die ploeg pakte hij de landstitel en de supercup en speelde hij na de zomer in de FIBA Europa Cup. Met Oranje MU20 ging hij naar het EK (B-divisie) in Portugal. Bij MU21 van Landstede is de schutter dit seizoen bovendien een dragende speler.

Sportvrouw

  1. In tien weken tijd drie volledige triatlons volbrengen: de Frysman, Gelreman en Challenge Almere-Amsterdam. Oftewel: de Triple Dutch. Slechts zestien Nederlanders slaagden hier in 2019 in, waaronder Anneke Ruizendaal. Verder eindigde Anneke als vierde overall op het NK in haar leeftijdscategorie.
  2. Net als vorig jaar kende luchtpistoolschutter Nelly van Slooten een ijzersterk seizoen. Ze werd tweede op het NK, bleef ongeslagen in de Duitse liga, werd kampioen met haar team Bad Westernkotten, pakte zes eerste plaatsen op nationale wedstrijden en staat eerste in de nationale ranking.
  3. Basketbalster Hennie van Schaik speelde in 2019 als 15-jarige bij de meiden van Landstede in de MU20-competitie. Met dit team kwam ze uit in de eredivisie. De allrounder speelde in Bulgarije bovendien het EK met oranje U16. Na de zomer bleef Hennie bij Landstede (U20), maar keerde ze ook terug naar Orca’s om bij dames 1 in de eerste divisie te spelen.

Sportploeg

  1. Dames 1 van Schol/Orca’s is een jonge getalenteerde basketbalploeg die in het afgelopen seizoen onder leiding van Jurie van den Berg kampioen is geworden van de tweede divisie. Onder leiding van de nieuwe coaches Jenny van Slooten en Janita de Boer heeft het team zich vervolgens in de top van de eerste divisie genesteld.
  2. Heren 1 van Volleybalvereniging Urk pakte afgelopen seizoen de titel en promoveerde naar de promotieklasse. Het team van spelend coach Dave Mazereeuw is een mix van oud en jong en gaat dit seizoen voor een plek in de middenmoot. De aanval, de saamhorigheid in het team en het spelplezier vormen de kracht van de ploeg.
  3. De junioren A van CGVU doen aan groepsspringen op het hoogste Nederlandse niveau. In de regio behaalden ze in 2019 vier keer zilver en één keer goud. Bij de landelijke plaatsingswedstrijd in Spijkenisse werd de ploeg twee keer eerste en twee keer derde. Op het NK in Gulpen veroverde de selectie drie keer brons en de Nederlandse titel op airtrack.

Andere prijzen

Tijdens de feestelijke avond op 16 januari worden ook de sporttalenten, de seniorensporter, de G-sporter en de Vrijwilligers van het jaar in het zonnetje gezet. Daarnaast worden de Waarderingsprijs en de Stimuleringsprijs uitgereikt.

Stemmen!

Stemmen op sportvrouw, sportman of sportploeg kan vanaf maandag 23 december via de website: www.sportverkiezingenopurk.nl. De uitslag van de stemming telt mee voor de einduitslag.